zielone koktajlePrzepisy, pomysły i inspiracje na proste i pyszne zielone koktajle, szejki, smoothies, smufi, smuti 🙂 Zrób sobie samemu pyszny zielony koktajl, zmiksuj zieleninę z owocami i ciesz się życiem.

Jedną z największych zalet koktajli obfitujących w chlorofil jest ich oczyszczające działanie w układzie pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, a jego właściciel jest pełen energii i wigoru. Zielone warzywa to naturalne źródło nie tylko chlorofilu, ale również witamin i mikroelementów.

Kolor zielony wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego również krwią roślin. Jeśli spożywasz pokarmy w niego obfitujące, a zielone koktaile obfitują w chlorofil, oznacza to że dostarczasz organizmowi magnezu i żelaza. Magnez dba o układ nerwowy, żelazo sprzyja krwiotwórczości. Naturalny zielony barwnik wymiata toksyny, pomaga zwalczać bakterie i wysłanników starzenia – wolne rodniki.
Zielone liście to także pokłady kwasu foliowego, czyli witaminy B9 niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, ale też pokarmowego i krwionośnego. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego, w tym mózgu u płodów, zapobiega zniekształceniom cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie dziecka. Panowie także powinni zadbać o dostarczanie sobie odpowiednich jej ilości. U mężczyzn odpowiada ona bowiem za jakość nasienia. Kwas foliowy powoduje też lepsze wchłanianie żelaza

Wypicie 2-3 filiżanek zielonego szejka dziennie gwarantuje, że spożywamy wystarczającą ilość zielenin, które w stanie surowym są często trudne do jedzenia (gryzienia) ze względu na ich budowę (twarde liście, nerwy).

zielonekoktajle.blogspot.com